Egy színes kultúra találkozása a gasztronómiával

Marokkó egy arab állam, ami Afrika területén helyezkedik el. A kultújára nagyon színes és változatos, gasztronómiai szempontból is érdemes elutazni ide. Ez az állam rendkívül sok kulturális világörökség otthonául szolgál, többek között ilyen örökségek közé sorolhatjuk Mazagan (el-Dzsadída) portugál városát, valamint nagyon sok óváros, medina, és régészeti lelőhelyek helyezkednek el itt.

Az arab kultúráról mindenki hallhatott életében már legalább egyszer. A kultúrájukat a vallás határozza meg leginkább, a művészetük pedig számos érdekességgel van tele. A Prófécia tanítása szerint embert vagy állatot csak Isten formálhatja meg, ezeknek ábrázolására az embereknek nincs joguk. Ez abban nyilvánul meg, hogy inkább a kézművesség és az iparművészet jelenik meg náluk. Ha Marokkóban járunk, rengeteg hatalmas piacon találhatjuk magunkat. Csodás kézműves edényeket és szőnyegeket készítenek, ez jellemzi a kultúrájukat a legjobban. Nem hiába találkozhatunk a szőnyeg motívumával az egyik Disney-filmben is. Két fajtája létezik a szőnyegeknek: a városi és a falusi. A városi szőnyeg valamivel díszesebb és nagyobb, míg a falusi pedig kissé visszafogottabb díszítéssel rendelkezik.

Ezenkívül a bőrdíszművességük is világhírű, ezek közt is a leghíresebb a filali. Ez a bőrfajta kecskegidabőrből készül.

Aki szereti a hasát, annak mindenképpen el kell látogatnia ebbe a lenyűgöző államba. Marokkó gasztrokultúráját több más kultúra sajátosságai jellemzik, szeretik a nagyon fűszeres és csípős ételeket is. Általában szezonális alapanyagokból készítenek ételeket, így felfedezhető náluk az arab, a francia, a héber, és az ázsiai konyha ízei is. 

Harira 

A harira egy leveshez hasonló étel, csak sűrűbb állaga van. Általában a leveseket, előételként szokták tálalni, ám megtévesztő lehet, mert nagyon laktató finomságról van szó. Marokkóban leginkább főételként szokták kenyérrel fogyasztani. Alapanyagai sok összetevőből áll össze: csirkehús, csicseriborsó, lencse, liszt, hagyma, zeller, paradicsom. Fűszerezni gyömbérporral, fahéjjal, chilivel, sóval és borssal szokták. Ugye, hogy laktatóan hangzik? 

Pastilla

A Pastilla a sós és az édes ízek szeretőinek kedvez. Ez az olaszos elnevezésű étel egy pite, amit réteslapokból készítenek. A töltelék a hagyományos recept szerint galambhúsból készül, amit mindenképpen érdemes kipróbálni. Ma már inkább sima fűszeres csirkehúst tesznek bele. A tetejét fahéjas mandulával szórják meg.

Lucyin [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Marokkói kefta

Marokkó lakói nagyon sokszor fogyasztják a marokkói keftát. Ez egy hagyományos húsgombóc, amit köménnyel, és más fűszerekkel ízesítenek. Általában háromféleképpen tálalják: szendvicsbe téve, paradicsomszósszal leöntve burgonyával, de a legkedveltebb módszerük a tajineban sült paradicsomos húsgbombóc, tojással.

Tagine

Ezzel az étellel a piaci árusok standjaitól kezdve, a kis utcákon át a legdrágább éttermekig mindenhol találkozhatunk. Nevét egy kúpos fedelű cserépedényről kapta, ebben az edényben főzik meg a pörkölt húst, és a zöldségeket. Általában kenyérrel eszik, és gyümölcsökkel tálalják. Másik változatát bárányhúsgombócból készítik el, amit hagymával főznek meg egy fűszeres paradicsommártásban, a tetejére pedig tojást tesznek.

Magda Baidan [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Kuszkusz 

Erről a köretről minden egészségesen étkező ember hallott már. A kuszkusz berber eredetű étel, és durumbúza-darából készül. Nagyon olcsó, hiszen összesen három összetevőből áll: dara, liszt, és a víz pedig a gőzöléshez kell. A meggőzölt darából kicsi gombócokat formáznak, megforgatják lisztben, majd kiszárítják. Ez az egyik legegyszerűbb étel, és nem utolsó sorban finom, laktató, és bárhogy lehet ízesíteni. Hússal, zöldségekkel, szárított gyümölcsökkel, vagy akár diófélékkel, magvakkal is szokták fogyasztani.

PAGE TOP