Főzés és a szerencsejáték

A két szót egy mondatban látva elég furcsának tűnhet, és kérdéseket vethet fel az emberben: „Milyen kapcsolatban állhat a kettő?” „Mi köze van a kettőnek egymáshoz?” A válasz tán nem is olyan egyszerű, hiszen tényleg nagyon távol áll a két dolog egymástól. Főzés közben ki gondolna arra, hogy éppen fogadásokat tegyen, vagy egy másik játékossal az okostelefonján keresztül esetleg pókerezzen vagy bármi egyéb?

A főzésre oda kell figyelni, alapanyagot feldolgozni, pirítani, dinsztelni, sütni, keverni, fűszerezni, stb… Viszont vannak fázisai egy-egy főzésnek, amikor csak figyelni kell valamire, nehogy odaégjen, kifusson; ilyenkor szoktam ránézni a pár online játékra a telefonomon, hiszen ilyenkor a kellemest tudom összehangolni a hasznossal: fogadásokat teszek aznapi meccsekre, majd a bet365 Bukméker és a bónusz kódot beírva kifizetési bónuszra tehetek szert. Ez alatt az idő alatt már kész is a tészta, a szósz, esetleg a sütemény, ami a sütőben sül. Briliáns, nemde? Nem rég óta csinálom ezt, de mióta felfedeztem, hogy egyszerre tudom csinálni akár a kettőt, nincs olyan hétvégi ebéd, ami közben néha-néha nem a telefonomat is bújnám főzés közben.
Egy amerikai TV show-nak sikerült viszont sikerült a konyhamesterséget összevonni a szerencsejátékokkal, pontosabban a kaszinóval: a „Kitchen Casino” névre hallgató műsor izgalmas, érdekes és megpróbáltató feladatokkal szembesíti a jelentkezett séfeket. 3 körből áll a játék, mindegyik kör más-más kaszinói játék témájával vegyítve egy feladatot a séfek számára. A 2 tagú zsűri minden kör után pontozza mindegyik séf elkészített ételét, aki a legkevesebb pontot kapja, az kiesik a játékból. A következő körre így eggyel kevesebben fognak lenni a játékosok.

Az első körben egy félkarú rabló karját meghúzva kap minden séf egy konyhát (pl. thai, olasz, kínai), egy hozzávalót és egy témát (pl. hátsó kert, koktélparty, esküvő stb.) ami alapján valamilyen ételt kell elkészíteniük. A következő húzás után pedig három melléknevet lehet „nyerni”, amiknek valamilyen szempontból jellemeznie kell majd az elkészülő ételt. Nehéz feladat lenne egy indiai konyha szerint a kávét koktélparty témával karöltve édessé, fehérré és simává varázsolni!

A második körben megadott hozzávalókból kell elkészíteni egy tetszőlegesen kiválasztott ételt a séfeknek. Egyszerűnek hangzik, igaz? Hol van ebből a feladatból a kaszinói elem? A feladat során minden versenyző egy főzőállomáson tevékenykedik, ami egy körre van szerelve, ami természetesen forgatható – akár csak egy rulettkerék. A feladat elvégzése közben egy hang figyelmeztet arra, hogy az állomások forogni fognak – ez által lehet, hogy más kapja meg az addig másik játékos által elkezdett ételt, és onnan kell folytatnia, ahol a másik abbahagyta. Viszont megeshet az is, hogy ugyan azt kapja vissza, és onnan folytathatja, ahol abbahagyta. A kör során sosem lehet tudni hányszor fog forogni a rulettkerék- így a végére nem biztos, hogy mindegyik séf a saját megkezdett ételéhez kerül vissza. Egy másik hang jelzi az utolsó pörgetést, ami után mindegyik séf azzal az étellel kell a zsűri elé állnia, ami épp megáll előtte.

A harmadik kör során a játékosok pókereznek egyet – hozzávalókkal. A játékvezető minden séfnek oszt 3 lapot, amin kötelezően használandó hozzávalókat kapnak. A séfeknek lehetőségük van megtartani a kapott lapokat, vagy húzni még 2-őt, amin valamilyen „különleges” hozzávaló szerepel. Ez vagy megkönnyíti, vagy akár meg is nehezítheti a séf dolgát…

Az a séf, aki minden kör után játékban maradt, a zsűrik által kapott pontot dollárrá konvertálják, amit el is vihet egyből a szerencsés nyertes. Azonban van lehetősége a szerzett pénzzel játszani is, egy szerencsekeréken, amivel akár megkétszerezheti is a nyereményét! Ez esetben megvan a lehetősége annak is, hogy kiesik a játékos, és pénz nélkül távozik a játékból. De aki nem mer, az nem nyer, igaz?

PAGE TOP