Skócia: Hűvös éghajlat, meleg ételek, minőségi italok

Skócia az Egyesült Királyság egyik legnagyobb országrésze. Mivel egy hidegebb, északi ország, termesztésre sajnos kevés föld áll a rendelkezésükre. Elszigeteltségük révén sajátos ételeket találtak ki, ami rendkívül érdekessé teszi a kultúrájukat.

 Nemcsak a gyönyörű tájairól és vidékeiről híres, hanem arról is, hogy számos furcsa étel is a gasztronómiai kultúrájuk közé tartozik. A hagyományos skót ételek legtöbbje bárány- és marhahúsból, halakból és belsőségekből állnak.

Ha nincs kenyér, akkor van zablepény

Mivel a termőföld kevés Skóciában, a gabonaféléket is nehéz kitermelni. A zab az egyetlen olyan növény, aminek a leginkább kedvez az ország éghajlat. Az egyik fő skót étel, ami zabból készül, az az oatcakes, más néven zablepény. Ez leginkább a kenyeret pótolja, és rendkívül egyszerű elkészíteni. Édesen és sósan is fogyasztják, rengeteg módon fel lehet használni. Remek kiegészítése az ételeknek, és különböző ízesítésekkel árulják a boltokban.

Jon Thomson from London / Kingussie, UK [CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Ízek és hagyományok

A skótok egyik legnépszerűbb étele a haggis. Hagyományuk szerint ez egy nehezen elejthető, vadon élő állat, ám ez valójában olyan kolbászféle étel, amit birkagyomorba töltenek,és általában minden hentesnél megtalálhatunk. Nem minden skót kedveli ezt az ételt, pedig Skócia nemzeti étele, hagyományok és ünnepek köthetők hozzá. Ilyen főbb ünnep például a szilveszter, azaz hoghmanay, vagy a Burn’s Night, amit január 25-én ünnepelnek. Ez a nap skócia egyik legnagyobb költőjéről, Robert Burns-ről szól, aki ezen a napon született. Ilyenkor díszes tálcákon tálalják fel az ünnepi ételt az emberek számára, amit Whiskeyvel kísérnek. A haggis-t nem mindenki számára egyszerű elkészíteni. Leginkább a hurkára hasonlít, hiszen az eredeti recept szerint feldarabolt birkabelsőségből készül. Általában az állat májából, szívéből és tüdejéből áll, amit összekevernek hagymával, liszttel és faggyúval, mindezt beletöltik borjúbélbe, majd kifőzik, és különféle  köretekkel tálalják. Első hallásra talán nem hangzik túl jól ez az étel, viszont az biztos, hogy egyszer mindenféleképpen megéri megkóstolni ha Skóciában járunk, hiszen az íze semmihez sem fogható. 

Kim Traynor [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Ha Skócia, akkor Whiskey 

Ha a skótokról beszélgetnek az emberek, általában elsőre a skót szoknya, a skót duda, és a whiskey jut eszükbe. A skót szoknya és duda a skótok hagyományőrző jelképei, és habár rendkívüli kulturális élményben lehet részünk, ha hallgatjuk a zenéjüket, vagy esetleg látjuk egy ünnepi eseményüket, semmi sem hasonlítható a skótoktól és írektől származó Whiskey-hez. Ezt a minőségi italt a világ ma már minden területén lehet kapni, rengeteg ember örömére. A skót Whiskey elkészítése egy bonyolult folyamat, és az sem mindegy, hogy milyen hordóban érlelik. Az ital alapja a maláta- és a gabonawhisky, amely kettő keverékét három év és egy napig érlelik tölgyfahordóban. A borsos ára nem meglepő, hiszen minél tovább érlelnek egy szesztartalmú italt, annál ízletesebb lesz.

Ma már nagyon sok márkának kóstolhatjuk a Whiskey-jét, az ára pedig megéri, hiszen egy minőségi italról beszélünk.

Skócia egy rendkívül színes kultúrával rendelkező ország, ahova az életben legalább egyszer megéri ellátogatni. 

PAGE TOP