Makaó, ahol két lenyűgöző kultúra találkozik

Makaó egy olyan területe Kínának, aminek a kultúráját a kínai és a portugál együttese teszi ki. Rendkívül különleges közigazgatási területről beszélünk: ezt mondják a Föld legsűrűbben lakott helyének. Turizmusa egyedülálló, hiszen szerencsejátékok tömkelegével találkozhatunk itt. Ezek a kaszinók jelentik a terület számára a legnagyobb bevételt. A legtöbb turista általában Hongkongból, Japánból, és Tajvanról jön, de a világ más részeiről is nagyon sokan látogatnak el ide, mert nagyon sokszínű területről beszélünk, a szerencsejátékozás kedvelőinek az útja pedig (Las Vegas mellett) egyenesen ide vezet.

A játékok mellett a konyhájuk is nagyon vonzó tud lenni az emberek számára.

HOREG Diutey [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

A kínai és portugál kultúra keveredése tapasztalható Makaó gasztronómiájában is, ezt hívják fúziós konyhának. A fúziós konyha jelentése az, hogy több különböző nemzet kultúrájának a konyhaművészete keveredik egymással. Először az oroszoknál alakult ki ez az elképzelés, ahol Európából érkeztek szakácsok, és a francia főzési technikával és fűszerekkel ötvözték az orosz alapanyagokat. Ebből jött létre egy igazi művészi étel, amiről az emberek azelőtt még sosem hallottak. Ezt a főzési technikát azóta is sok más nép konyhájában alkalmazzák.

Ha Makaó nevét halljuk, először nem biztos, hogy a különleges fúziós konyhájuk jut eszünkbe, hiszen rengeteg szerencsejáték és ügyességi játék kapta a Makaó nevet, de remek ételeik vannak, és nem minden a játékokról szól.

Portugál sült rizs

Ezt az ételt talán az egyik legegyszerűbb elkészíteni. Első pillantásra egy sima kínai sült rizsre hasonlít, ám az ízvilága és a hozzávalói inkább európai ételre utal. Általában sült garnélarákot, csirkehúst, tojást, spárgát, sült szalonnát és olajbogyót tesznek hozzá, ami még ízletesebbé és portugálosabbá teszi a sült rizs ízét.

Tenger gyümölcsei

Makaó étkezési kultúrája habár összetett, mégis leginkább a halak és a rizs dominál. Ezt a két fő összetevőt más-más módszerrel készítik el, ilyen többek között a tenger gyümölcsei is. Az étel alapja a rizs, húsként pedig polip, tőkehal, kagyló, és rák van benne.

A rizs mellett köretként spárgát, és kínai zöldségeket szoktak mellé felszolgálni. 

Geoffreyrabbit [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Sült kagyló

A sült kagyló inkább Portugál, mint ázsiai étel. A frissen halászott kagylót megsütik, fűszerezik, a kagyló húsára egy krémes sajtmártást öntenek, majd barnára pirítják.

Sertéshús szelet 

Ez az étel Makaó kedvenc snack-je. Nem túl bonyolult étel, rendkívül gyorsan kész van, és bármikor magával tudja vinni az ember, akár egy hosszabb útra is. Leginkább szendvicsnek nevezhető, két hozzávalóból áll: friss portugál kenyér tekercsből (nálunk a zsemlére hasonlít), és benne egy fűszerezett, sült sertéshús szeletből.

Afrikai csirke 

Habár afrikai csirke a neve, ez ne tévesszen meg senkit. A nevét nem tudni honnan kapta, hisz inkább kínai ételek közé lehet sorolni. Egy nagyon ízletes, fűszeres és csípős ételről van szó. Fokhagymás, paradicsomos, kókusztejből készült tejfölben, és chilis szószban meg főznek egy egész csirkemellet, majd általában sült krumplival, csemege uborka szeletekkel és olivabogyóval tálalják. 

Minchi 

Makaó fúziós konyhája ebben az ételben mutatkozik meg a legjobban a felsoroltak közül. Marha-és sertéshús, worcestershire mártás, szójaszósz és kömény találkozása, amit tojással, és sült burgonyával vagy rizzsel készítenek. Aki ellátogat ide, annak egyszer mindenképp érdemes megkóstolni.

Mandulás sütemény

Az édesség imádók kedvenc süteménye Makaóban, a mandulás sütemény. Ezeket az édességeket frissen sütve, mandulás-porcukros szóradékkal a tetején kínálják az éttermekben, de az ajándékboltokban is megtalálhatóak, díszes kis dobozokban árulva. Tökéletes souvenir-ként szolgál, az ide látogatók többsége mindig visz haza ebből a finom süteményből.

Serradura

 Az étel nevének a jelentése fűrészpor, de csak a kinézete miatt. Az íze az édesszájúaknak kedvez, hiszen egy vastag vaníliapuding rétegre kekszet szórnak. Egyszerű, de annál finomabb desszert.

PAGE TOP