Receptek: töltött káposzta

A káposztalevélbe göngyölt hús, árpagyöngy és fűszerek kombinációja mindenkiből előhozza a „nagymama konyhájának” emlékét. Ahány ház, ahány család, annyi recept létezik, annyi féleképen készítik el a töltött káposztát (alföldi nevén szármát). Ez a recept a legtöbbször generációról generációra öröklődik. A tél népszerű ételének számít, mivel legtöbbször a disznótorok alkalmával készítették, illetve karácsonykor szokott az ünnepi asztalra kerülni.
Egyszerre nagyobb mennyiséget szoktak belőle készíteni, mivel sokáig eláll, több napon keresztül fogyasztható, sőt nő az élvezi értéke ez idő alatt.

Készételként bizonyos ideig fagyasztóban is eltartható. Az én receptem szerint, ennek az ételnek az elkészítéséhez szükség van savanyított káposztára (egész és vágott), darált sertéshúsra, árpagyöngyre, tojásra, sóra, borsra és pirospaprikára. Először a káposztaleveleket készítjük elő, levágjuk a torzsáját és hideg vízzel megmossuk. Amíg gyúrjuk a húst, a levelek le tudnak csöpögni. A nyers darált húsba beletesszük a sót, a borsot, a pirospaprikát, ízlés szerint akár ételízesítőt is, tojásokat és a megmosott árpagyöngyöt. Jó alaposan összegyúrjuk. Ha kész és már nem kell bele semmilyen fűszer, kezdődhet a töltés. Egy nagyobb fazék aljába teszünk megmosott, vágott savanyított káposztát. A káposzta levelekbe teszünk egy-egy gombócnyi bekevert húst, begöngyöljük úgy, hogy a két szélét benyomkodjuk és a fazék aljában elkezdjük sorakoztatni a betöltött káposztákat, közben a rétegek közé teszünk összekockázott sertéscsülköt. Ezt addig csináljuk, még a töltetlen káposztalevelek el nem fogynak. Felöntjük vízzel addig, amíg a káposztát el nem lepi, majd lassú tűzön készre főzzük. Ha kész, tejföllel tálaljuk.

A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. Számtalan változata van: Egyes vidékeken a fazék aljára szalonnát, vagy a rétegek közé füstölt kolbászt vagy füstölt húst is tesznek. Máshol a darált hús fele-fele arányban sertés illetve marhahúsból áll. A töltelék ízesítésénél használnak még rizst, vöröshagymát, fokhagymát, borsikafüvet, illetve pirított hagymát is. Szoktak vékony rántást is tenni bele a végén. Egyes vidékeken sűrített paradicsomlevet is tesznek a főzővízbe.

PAGE TOP